söndag 14 juni 2015

Orsasjön runt på cykel

Jag har igår gjort en riktig bedrift. Tog Cykeln de fem milen runt vår lilla sjö.

Började med att lämna metropolen Orsa bakom mig.

Sedan jag lämnat metropolen bakom mig, kom jag efter en stund fram till nästa by Hansjö.


Här tog av mot Bäcka och Våmhus. Än så länge fungerade allt perfekt och kroppen fungerade bra. Tog lite vatten, hade börjat svettas lite.

Nästa by på vägen runt sjön heter Bäcka. Där finns en Herrgård som erbjuder service när det gäller mat och fester. Tog ingen bild på denna. Men tog den här istället.

Här ser vi hur vattent forsar på sin värg till sjön.
Forstatte på vägen fram och stax efter åt så lämnade hag min hem kommun bakom mig och kom i Mora kommun i stället. Förlåt Mikael Thalin(kommunalråd i Orsa). 



Fortsatt några kilometer till och kom fram till byn Våmhus.

Det är en fantastisk liten by. Missade det där med nya bilder. Men här valde jag att välja Siljan Leden Det innebar att jag fick förmåen att cykla på lite annan typ av väg.



Grussvägar suger så gott i däcken på cykeln tycker jag.Minns hur jag älsakde att cykla på grusvägar i min barndom. lite framfärd på denna typ av underlag, kommer vi fram till nästa by.







Ännu en liten by med unik bymiljö. Roligt att cykla fram mellan husen. något som skall upplevas på cykel och inte per bil.

sedan blir det asfalt fram till korsningen av väg 70. här väljer jag forsätta på leden och får cykla på sandväg.



Usch vilket vägunderhåll man har i Mora kommun. Djupa fåror och flera gropar. Kan det bero på allt regnade kanske. Skall väl ändå inte klaga. Kommer efter några kilometer fram till Dalälvsens strand.



Här nere skulle jag vilja bo. Färden fortsätter och jag passerar även byn Östnor. Missar att ta någon bild. Men det kan vi ta nästa gång jag tar cykeln runt.

Så småningom kommer jag fram till den Orsas lilla förstad Mora. Cyklar genom staden fram till det mest kända målet.


Vasa loppet med andra ord. I fädrens spår, för framtida segrar. Här besöker jag staden enorma köpcentrum Noret. Här köper jag lite cykeltillbehör, för mina däck behöver lite mer luft. och min pump har inte riktigt rätt ventil. Men det finns ju saker som avhjälper detta. Köper också en glass och fyller på med lite mer vatten.  Nu är det bara 15 km hem.





På vägen mot Orsa får jag känning av lite blodsocker fall. Men det löser sig. Är ju utrustad med dextrsol. Skönt att ha när kramperna kommer. Tyvätt glömde jag av att jag satt fast med skorna i tramporna. Så jag trillade. Men det gick bra och inget blodvite uppstod.

Nu har det gått en dygn och kroppen gör sig påmind. Men ska ta en liten tur idag också. Det kommer att bli fler rundor runt sjön innan månaden är slut.  Något som kan rekomenderas till andra.

Ha en skön cykel sommar. Vi kanske ses. Funderar på cykel vasan i augusti. Eller blir det nästa år om jag lever och har hälsan. Skall jobba på det i alla fall.

Orsa 2015-06-14.
Tomas Tobiasson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar