onsdag 5 november 2014

Vår kära krona sjunker!

Kronans värde det lägsta på fyra år.

 

Vår svenska krona har fallit konstant i värde sedan i somras. Orsaken kan man finna i det rekord låga reproräntan som Riksbanken har infört i somras och som ytterligare sänkte i förra veckan.

Vad innebär detta för oss som privatpersoner? Det som kommer att märkas i våran plånbok är att våra importerade varor kommer att bli dyrare för oss att köpa. Vilket med stor sannlikhet kommer att medföra en ökad inflation. Den ökade inflationen kommer att medföra att lönerna stiger. Detta leder till att våra svenska varor åter igen kommer att stiga i pris och efterfrågan kommer därmed att minska. Frågan är nu våra politiker och fackföreningar kommer att tillåta reallönesänkningar. Det vore bra för landet och vår sysselsättning, men en nackdel om vi tittar i vår egen plånbok.

Min grundinställning är att vi måste producera mera varor/tjänster som kan exporteras. Genom att öka exporten så kommer valuta att strömma in i landet. Samtidigt bör den gamla principen av att vi skall köpa svenska produkter åter införas. Problemet är bara den att vi inte kan på stå att den svenska kvalitén är bättre än något annat lands. Men det kanske ändå vore värt ett försök.

Vi får väl se vad som händer i framtiden. Men som en vanlig medborgare har vi svårt att påverka vår ekonomiska tillvaro i en alltmer utbyggd global ekonomi.

 

Orsa 2014-11-05

Tomas Tobiasson

tomas@angamato.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar