måndag 13 oktober 2014

Vad betyder en advokats sektretess.

Finns det någon sekretess hos advokaterna?

Efter att ha läst en liten artikel angående beslut från förvaltningsdomstolen och Kammarrätten så börjar jag fundera på om sekretessen hos en Advokat gäller eller inte. Enligt dessa domstolar så gäller den inte om det är skatteverket som frågar.

Det hela rörde sig om en skatterevision gentemot en Advokatbyrå i Stockholm. Byrån hade med hänvisning till den sektretess som gäller för advokater att man inte kunde besvara några uppgifter som skatteverket begärt in. Förvaltningsrätten och Kammarrätten valde att gå på skatteverkets linje och förpliktigade Advokatbyrån att lämna ut de handlingar som skatteverket begärde. Dessa beslut överklagades av Advokatbyrån. Nu har Högsta Förvaltningsrätten valt att inte ta upp ärendet. Därmed står Kammarrättens beslut fast.

Min högst personliga reflektion är om det får gå till så här.Skall man som klient till en Advokat behöva riskera att de uppgifter som man lämnar i förtroende, skall behöva lämnas ut till skatteverket. Nästa gång kanske är kanske en åklagare som begär uppgifter, skall dessa då lämnas ut eller???

Bara en stilla fundering.

Orsa 2014-10-13

Tomas Tobiasson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar