torsdag 5 juli 2018

Skall vi ställa högre krav på egna insatser från de personer som får uppehållstillstånd i Sverige?



Centerpartiet presenterade igår(20180704) ett förslag på att den som fått uppehållstillstånd i Sverige, skall erbjudas ett integrations år. Under detta år skall man skaffa sig den kunskap om det saker som krävs för att få ett arbete i sitt nya hemland. Det handlar bl.a. om utbildning i vårt språk, hur det Svenska samhället fungerar och den kultur som finns i landet.

Själva insatserna för utbildningen skall finansieras av samhället och den som ingår i detta projekt skall erbjudas statliga etablerings lån för sin egen försörjning.

Jag tror att de personer som erhållit uppehållstillstånd i landet är villiga att göra den här satsningen i sina liv, för att komma in i vårt samhälle på ett snabbare sätt. Jag tror också att det är samhälls-ekonomiskt fördelaktig satsning. Alltså en situation där både den enskilda individen och samhället har stora vinster på att få till en sådan lösning.

Visst har det höjt kritiska röster från nuvarande regering och dess anhängare, om att det är fel att den som flytt till Sverige skall tvingas sätta sig i skuld för att få arbete. Ja jag kan förstå hur dessa partier resonerar. Men egentligen så är det inte märkvärdigare än att många av våra medborgare har finansierat sina egna studier genom statliga studielån.

Vi som har upptagit dessa studielån, gnäller inte över att vi tvingas betala tillbaka dessa. Vi har skaffat oss en skuld för att finansiera vår utbildning och skulder skall betalas tillbaka. Tycker absolut inte det är fel om våra nya invandrare också får finansiera sitt uppehälle genom upptagande av statliga lån.

Det här är ett bra förslag, som jag alla vinner på. Vi måste alltid stimulera människor som vill skaffa sig en utbildning som krävs för att erhålla ett riktigt arbete. Ett arbete som gör att varje enskild individ får en möjlighet att kunna försörja sig själv och därmed komma ut ur ett bidrags beroende, som annars kan bli långvarigt.

Jag är inte emot att Sverige hjälper människor som har haft eller har det svårt i sina hemländer. Men de skall behandlas precis som alla andra i vårt land. Samma regelsystem skall gälla för hela vårt lands befolkning.

Har mött många duktiga personer som invandrat till vårt land. De flesta har anpassat sig till vår kultur och det regelsystem som gäller här. Därigenom så bidrar även dessa människor med sitt arbete till vårt lands välstånd. Deras barn och barnbarn är duktiga i skolan och har ofta förstått vikten av att suga åt sig all kunskap man kan få i vårt skolsystem.

Tror att de allra flesta människor oavsett religion, hudfärg o.s.v., vill aktivt vara med och bygga upp vår nation. Men tyvärr har landets handläggning av asylsökandes ärende blivit mycket långsamt.

Skall påtala ett bra exempel som jag själv upplevt på nära håll. Det rör sig om en man och en kvinna som kom till Sverige 2015. Träffade dem på en flyktingmottagning några gånger och fick lite kontakt. De ville att jag skulle prata svenska med dem. Deras önskan vara att få ett jobb så snabbt som möjligt. De hade haft en bedrövlig flyktväg hit, men beklagade sig ändå inte. De gick runt bland de lokala företagen och frågade efter arbete. Det var svårt att hitta något till en början men de gav inte upp. De fortsatta i sex veckor innan det blev napp. De fick visserligen flytta några mil till sitt arbete, men de fick napp. Efter 8 veckor hade de uppehållstillstånd och arbete.

Jag vet inte riktigt hur det gått för dem eftersom kontakten bröts. Men är övertygad om att det gått bra.

Sedan har jag även stött på mindre seriösa arbetsgivare här i Sverige. Ofta sådana som själva kommit till Sverige för några år sedan. De utnyttjar nu nyanlända, genom att inte följa gängse regler. Har stött på människor som arbetar över 16 timmar per dag och alla dagar i veckan. Att lönerna uppgår till knappt 10 000kr/månad brutto är väl inget som våra fackföreningar bryr sig om. Tycker att sådana här företagare skall bannlysas och här bör fackföreningarna och samhället göra gemensam sak.
Ja det var lite av mina reflektioner idag.
Orsa 2018-07-04
Tomas Tobiasson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar