torsdag 29 oktober 2015

Varför jobbar man med det man gör?

Den här frågan är det säkert många som ställer sig. Men varför blev det just ekonomi, juridik och att hjälpa småföretagare som olika bekymmer för min del.

Det finns säkert inget enkelt svar på min yrkesbana.

Jag tror inte att det finns något enkelt svar på varför jag ägnar stora delar av att försöka hjälpa företagare som av olika orsaker har bekymmer med sitt företag idag. Kanske beror det på ett stort människoengagemang eller på mitt intresse av den lilla människan i en stor hemsk värld.

De flesta människor vill göra gott.

Jag tror på att det finns gott i alla människor innerst inne. Att alla vill göra sitt bästa och vill vara goda samhällsmedborgare. Men ibland så blir det bara fel. Man har gjort så bra man kan, utifrån sin kunskap och sina förutsättningar. Men det blir ändå fel., även om man hade andra avsikter från början.

Jag möter många människor i mitt dagliga arbeten som inte haft för avsikt att "lura" någon. Men kanske inte alla gånger haft kontroll på sitt företag. De har slarvat lite med sitt företags redovisning. För det var ju inte det man skulle syssla med, när man startade sin verksamhet. Ja! så är det faktiskt ganska ofta. Detta leder till att man går miste om kontrollen över sitt företag. Det som skulle bli så bra och blomstra, kan sluta i en ekonomisk katastrof både för dig som privat person och dina närmaste. Låt mig försöka beskriva ett typiskt fall.

Exempel från min vardag.

Agneta 25 år i reklambranschen.

Agneta är drygt 25 år och trivs inte så bra på den reklambyrå som hon arbetar. Hon har länge funderat på att bli sin egen och varför skall hon arbeta på någon annans byrå, när hon kan jobba åt sig själv? Sagt och gjort! Hon väljer att lämna sin trygga anställning på byrån och starta eget. Hon läser en hel del om hur man skall sköta ett företag och "jobben" börjar snart trilla in. Hon lyckas få ett s.k. "starta eget bidrag" vi arbetsförmedlingen (Hennes tidigare anställning var ju en projektanställning). Men nu har det gått en tid och själva säljjobbet har gått som en dans. Orderböckerna är välfyllda och Agneta tjänar pengar(tror hon).

Visst hade Agneta fått råd, men hon lyssnade aldrig riktigt.

Visst pratade den där konsulten från Almi att det var viktigt att ha kontroll över sitt företags ekonomi. Men det kan vi väl göra sedan. Problemet är bara att det där sedan aldrig kommer. Det går nästan ett helt år och det börjar bli dags för att upprätta en inkomstdeklaration, för det gånga året. Det kan väl inte vara så märkvärdigt. Agneta känner en kompis som lovar att hjälpa till. Problemet är bara att kompisen har lite dåliga kunskaper också. Men tillsammans lyckas de efter flera dagars hårt arbete få till en inkomstdeklaration. Agneta känner sig nöjd ändå. Hon pustar ut och fortsätter med att driva sitt företag precis som vanligt.

Skatteverket hör av sig!

Plötsligt dimper det ner ett brev från Skatteverket. De ställer en massa dumma frågor. De pratar om en bil som Agneta leasat i sitt lilla företag. De vill ha in en körjournal på hur bilen används. Vad menar dom? Måste man redovisa varenda kilometer som man kör med bilen? Det har Agneta inte fört någon och sedan har hon "glömt" att redovisa denna bilförmån i sin inkomstdeklaration. Men det får man väl fixa. Agneta sätter sig en lördag på sin kammare och försöker upprätta något som man enligt henne är en körjournal. Hon skriver upp ett antal resor som hon vet att hon kört. Men hoppsan det finns ju en massa mil som bilen rullat mer än vad hon kan redovisa. Agneta får en "lysande idé", här gäller att hitta på lite extra resor. Tänk vad enkelt och det är väl inget som man kan kontrollera i efterhand. Hon skickar in den s.k. körjournalen till handläggaren på skatteverket. Nu borde de väl ändå vara nöjda, tänker Agneta.

Det går någon vecka och sedan får Agneta ytterligare ett brev från skatteverket. Nu är det lite fler frågor, som handlar om de tjejerna som jobbat lite extra hos henne. De fick lön, men den kom visst inte med i den s.k. bokföringen som hon och "kompisen" fixade till i samband med deklarationen. Agneta tänker "det här kan man väl fixa till", det kan väl inte vara så märkvärdigt? Hon och kompisen som hjälpt henne tidigare, för ett försök att rätta till det hela. Problemet är bara den att man glömt vem som var anställd och hur man betalt. Var det kontant eller från Agnetas bankkonto? Hur mycket var det och skall man redovisa den avdragna preliminärskatten till staten. Agneta trodde det var hennes pengar liksom.

Sömnlösa nätter för Agneta.

Agneta ligger sömnlösa flera nätter och är riktigt orolig för vad skatteverket kommer att göra. Hon får flera påminnelser och skatteverket ringer henne också för att få kontakt. Men Agneta väljer att hålla sig undan. Till slut får Agneta ett brev från skatteverket. Det står att man överväger att påföra henne en massa skatt och något som kallas för skattetillägg. Agneta blir alldeles stel i kroppen när hon läser ett belopp om 565 329 kr, längst ned på pappret. Men så mycket pengar kan hon ju aldrig få fram.

Kronofogdemyndigheten skicka brev.

Det går någon månad och så får hon ett brev från kronofogdemyndigheten. Eftersom hon inte betalt några pengar till skatteverket, så har Skatteverket nu överlämnat det hela till kronofogdemyndigheten för att få betalt. Agnet skäms! Ringer kompisen som hjälpt henne tidigare med att "fixa" en deklaration. Nu vill hon inte vara med längre. Agneta mår jätte dåligt psykiskt. Av en händelse så får hon en kontakt med mig. Hur kontakten går till riktigt är det nog ingen som vet.

Vi bestämmer ett möte med Agneta.

Vi bestämmer ett möte på Agnetas lilla byrå. Den tjej jag möter är rödgråten i ögonen och mår riktigt dåligt. Allt som hon tänkt göra så rätt, hade blivit så fel. Hon som trodde att hon tjäna pengar, visade att sanningen var en annan och de pengar som hon tjänat redan var förbrukade. Jag minns hur mycket tårar som föll från Agnetas ögon den dagen. Jag bara lyssnade på vad Agneta berättade. Agneta fick prata av sig liksom.

Agneta vill ha hjälp av oss.

När det inte fanns så mycket mer att berätta från Agneta. Så ställde jag frågan till Agneta om hon ville ha hjälp att försöka reda ut det hela. Svaret lät inte dröja länge. Självklart ville Agneta det, jag fick en kram och ett en blick som jag inte kan glömma.

Vi började med att titta i våra kalendrar och bokade in vårt nästa möte, redan samma vecka. Jag bad Agneta att samla ihop alla papper hon hade och då menade jag alla. Det gjorde Agneta! Vi började med att skapa en bild över nuläget i hennes lilla företag och vad som behövde göras. Efter att ha rekonstruerat hennes bokföring och att överklagat skatteverkets beslut och en massa andra åtgärder, så fick vi ordning på Agnetas liv som företagare. Visst kostade det några kronor för Agneta. Men det är "värt varje krona", säger Agneta idag. Vår slutfaktura slutade på 173 450 kr. Knappt en halvmiljon under skatteverkets första framställan. Den slutliga skatteskulden blev för Agnetas del 59 358 kr.

Idag har Agneta ett välmående företag som går bra.

Agneta har idag kvar sin lilla reklambyrå. Vi har hjälpt henne med att få ordning på saker och ting och sköter sin redovisning exemplariskt. Vi gör månadsavstämningar tillsammans och har en kontinuerlig kontakt. Något som både Agneta och jag uppskattar. Om några månader så försvinner Agnetas betalningsanmärkning, det enda som finns kvar från Agnetas gamla företagsliv. Det var en tuff tid och många stormar att reda ut. Men nu ser Agneta framåt igen. Inga dystra miner precis. Men Agneta har lärt sig en sak. Att man alltid är ansvarig för sina egna handlingar och inte kan skylla det på någon annan. Med andra ord, så har hon lämnat över sin sandlåda till sin dotter.

Därför jobbar jag med det jag gör?

Den glädje som man jag upplever, när man lyckats hjälpa en tjej/kille som Agneta ur en besvärlig situation. Det är det som gör att man fortsätter dag efter dag, år efter år. Det är min lilla uppgift här i välden. Att man sedan måste tal lite betalt för att kunna leva är väl en annan sak.

Tomas Tobiasson
Läs gärna mer på www.angamato.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar